Tarot-korttien käsittelyn lyhyt oppimäärä

Tarot-kortteihin liittyy hirveästi erilaisia uskomuksia, varsinkin ehkä siihen miten kortteja pitäisi käsitellä ja säilyttää jotta ne säilyttävät "voimansa". Ja tähänhän EI ole olemassa yhtä ja universaalia Oikeaa Tapaa. Sama varoitus kuin edellisessä postauksessa, seuraava on vain ja ainoastaan oma mielipiteeni (mitä siis periaatteessa blogipostaus joka tapauksessa AINA on).


Ja jos olet henkeen ja vereen supermaagisen ajattelun kannattaja eikä hermosi siedä muita lähestymistapoja, kannattaa ehkä skipata tämä teksti. Koska, kuten usein naureskelen päätäni puistellen, olen suhteellisen skeptikko ottaen huomioon kaikki ne "oudot" jutut mitä teen.


Itse suhtaudun tarot-kortteihin kuten työkaluun. Otetaan vaikka keittiöveitsi: Se kannattaa pitää terävänä, kunnossa, sopivassa paikkaa (ei esim. säilyttää märkänä) eikä se ole hirveän hyvä lelu niin lapselle kuin aikuisellekaan. jos perusasiat ovat kunnossa, se ei kuitenkaan tarvitse kuukausittaista energialatausta tai ruokauhreja toimiakseen, koska se on, noh, keittiöveitsi. Annanko lapseni leikkiä veitsillä (edes vaikka ruokaveitsillä, jotka ovat tylsiä ja siksi turvallisia)? En. Voiko sillä leikkiä? No periaatteessa kyllä.


Korttien säilytykseen on hirveästi ohjeita. Olen usein nähnyt suositeltavan esim. korttien säilytystä kuunvalossa, tyynyn alla, kristallien kanssa, laukussa mukana, silkkiin käärittynä jne jne. Rakkaalla lapsella on monta kehtoa.Omat korttini ovat yleensä hengaamassa työpöydälläni, tai pienessä metallikärryssä jossa säilytän niitä pakkoja jotka eivät ole juuri sillä hetkellä käytössä. Käyttöpakkani Robin Wood Tarot on yleensä käden ulottuvilla. En itse harrasta juurikaan kristalleja, eikä minulla ole erikseen hankittuna hienoja laatikoita tai pusseja korteille. Ne ovat joko omassa alkuperäisessä laatikossaan tai jossain sopivassa kääreessä mikäli laatikko on esim. hajonnut (sinertävä pussi tuli Gaian Tarotin mukana, ja purppura kangas on yhdestä puvusta ylijäänyttä satiinia jossa RWS-pakkani on ollut käärittynä sitten lukioajan kun alkuperäinen pahvirasia hajosi). Ne ovat kuitenkin ns. "paikoillaan" eivätkä seilaa ympäri kämppää, koska työkaluilla on oma paikkansa ja yleensä kun tarvitsen niitä istun työpöytäni ääressä.


Eli, korttien säilyttämiseen ei välttämättä tarvitse mitään erikoista. Riittää, kun ne ovat sinulla jossain. Jos saat parempia fiiliksiä siitä, että hankit niille nätin pussin ja pari kristallia ja haluat laittaa ne kylpemään kuunvaloon – siitä vaan. Mutta mikään näistä poisjättäminen ei "tuhoa korttiesi toimintakykyä". Yleenmääräisessä ritualistiikassa on nimittäin myös varjopuolensa, tullaan siihen kohta.


Korttien käsittelyssä on omat uskomuksensa, esimerkiksi saako/pitääkö sen jolle luetaan koskea kortteihin. Tässäkin – ylläri ylläri – saa tehdä ihan juuri niin kuin haluaa. Mielipiteitä löytyy kumpaankin suuntaan, eli jos jonkun toisen kortit kiinnostavat kannattaa aina kysyä etukäteen mitä korttien omistaja on mieltä. Itse olen tehnyt kumpaakin. Antanut luettavan vetää kaikki kortit, pelkästään jakaa pakan, koskettaa kortteja, pyytänyt sanomaan stop jotta lopetan korttien sekoittamisen hänen mielestään sopivalla hetkellä, tai tehnyt työt kokonaan itse. Toistaiseksi en ole huomannut suurta eroa näiden välillä, joskaan en myöskään ole järjestelmällisesti tätä testannut.


Korttien puhdistus taas... Selkeyden vuoksi, ellet ole konkreettisesti läikyttänyt esim. kahvia korteillesi (en suosittele), niin korttien puhdistuksessa tarkoitetaan aina jonkinlaatuista energeettistä puhdistusta. Tässä taas oletetaan että kuten pöly ja rasva, ihmisten ja paikkojen energiat voivat tarttua kortteihisi ja näin "häiritä" korteista luettavaa sanomaa. Ja nyt päästäänkin siihen skeptisyyteen. En ole varma, kannattaako näin ajatella. Näin toki SAA ajatella, ja tiedän monia ammattilaisia, jotka ajattelevat näin, ja suosittelevat erilaisia puhdistustoimenpiteitä (suola, kristallit jne). Jälleen kerran, tehkää ihan miten mieli tekee. Yleinen ohjennuorani on se, että jos se tuntuu auttavan eikä häiritsevän, siitä vaan. Kaikkea saa ja kannattaa kokeilla. Kertokaa miten meni ja mikä tuntuu toimivan!


Itse en juurikaan tätä harrasta. Ainoa "puhdistuskeinoksi laskettava" tapani taitaa olla korttien sekoittaminen ennen ja jälkeen niiden lukemisen. Korttien sekoittaminen (shuffling) on myös usein mainittu tapa puhdistaa kortit lukukertojen ja luettavien välissä. Itse koen sen enemmänkin henkilökohtaisena siirtymänä "normaalitila -> tulkintatila -> normaalitila". Jos se samalla hoitaa jonkinlaisen mekanistisen energiapuhdistuksen minulla ei tietenkään ole mitään sitä vastaan. Senkus puhdistuvat! Mutta olennaisin palikka ehkä itselleni on se päänsisäinen siirtymä ja kysymyksen muotoilu lopulliseen muotoonsa, mikä minulle sekoittamisen aikana tapahtuu.


Ja nyt vielä sananen ritualistiikasta. Rituaalit ja rituaaliset toiminnot ovat voimakas vaikute mehin. Rituaaliset toiminnot, kuten korttien siunaaminen, rukoukset, kynttilöiden, suitsukkeen tai kristallien käyttö jne voivat virittää meidät erittäin hyvin esim. tarot-tulkinnan tunnelmaan, ja voivat tehdä tulkinnasta erittäin syvällisen kokemuksen. Jos luet muille kuin itsellesi, ne voivat myös asettaa tunnelman tukemaan omaa tapaasi käyttää kortteja (niitä on monia), ja vahvistaa asiakaskokemusta. Rituaalin lisääminen osaksi tarotia ei ole välttämättä huono asia.


Mutta. Rituaalin edellyttäminen voi tehdä hommasta tehotonta tai jopa sabotoida "kykyäsi" lukea tai harjoitella. Jos olet sitä mieltä, että sinun pitää ennen jokaista tulkintaa puhdistaa pakka suistukkeen savussa, et voi tehdä pikatulkintaa kahvilassa kännykällä, jos tarve yhtäkkiä tulee. Entä jos unohdat puhdistaa pakkasi uudenkuun valossa koska aikataulu oli kiireinen ja koko homma yksinkertaisesti vain tippui mielestä? Ovatko kaikki tulkintasi kuukauden ajalta tuomittuja epäonnistumaan? Tulet kotiin, ja huomaat puolisosi löytäneen korttisi ja pelaavan niillä pokeria kavereidensa kanssa – täytynee polttaa koko pakka ja odottaa, että joku ostaa sinulle uuden!


Mieli on jännä asia, ja tarotin lukeminen vaatii rentoa ja yhdisteleväistä mieltä. On aivan liian helppoa uskotella itselleen, että koska X niin Y, eli esim. koska en haista tuttua suitsuketta (oli kaupasta loppu ja lisää tulee kahden kuukauden päästä) ei tulkintakaan varmaan onnistu yhtä sujuvasti. Ja arvatkaapas mitä? Eipä varmaan onnistukaan. Mutta johtuuko se siitä, että tarotpakkasi henget ovat suuttuneet lempisuitsukkeensa poissaolosta, vai siitä että olet jo etukäteen vakuuttunut siitä ettei tulkinta voi onnistua elleivöt tietyt ulkoiset seikat täyty?


En voi sanoa tietäväni 100% varmuudella, mutta jos pitäisi arvata, veikkaisin jälkimmäistä. Eikä minua haittaa jos joku on eri mieltä. Ei se ole pois minulta.


Kuitenkin kannattaa pitää mielessä erilaisia rituaaleja kehitellessä, testatessa ja soveltaessa, että se mihin itsensä totuttaa (niin hyvässä kuin pahassakin), usein jää vallitsevaksi tavaksi toimia. Ei siis kannata lähtökohtaisesti alistaa itseään rituaaleille, jotka tuntuvat hankalilta toteuttaa. Kuten ekassa kirjoituksessa totesin, tarotia oppii parhaiten harjoittelemalla, vetämällä kortteja ja lukemalla niitä, ja mikäli reunaehdot tälle ovat liian hankalia, noh, se harjoittelu jää nopeasti aika vähäiseksi.


Ensi viikolla joko intuitiosta TAI erilaisista tavoista käyttää tarot-kortteja. En ole vielä päättänyt, saa esittää toiveita!

51 views0 comments

Recent Posts

See All

Kun aloin tekemään tulkintoja ammattimaisesti, sain useasti asiakkailtani hämmentävää palautetta. Yksi toisen jälkeen kiitteli minua siitä, kuinka hyödyllisiä ja konkreettisia tulkintani olivat. Hämme

Eräs hauska tapa yhdistellä tarot-kortteja ja numerologiaa, ja laskea itselleen tarot-horoskooppi. Aiheesta on kirjoittanut Mary Greer mm. kirjassa Archetypal Tarot (vanha versio joka minulla on, on n