Ristissä, vieressä vai yksikseen – korttien sijainnin tulkinta

Kaksi tarot-piireissä yleisesti käytettyä asiaa, joille en lämpene näin oman tekemisen kannalta:

1. yksi kortti päivässä -tulkinnat

2. somessa yleiset "valitse kortti" – postataan esim. kolme korttia sokkona, josta yleisö voi sitten valita mieleisensä. Myöhemmin kortit paljastetaan, ja uudesta päivityksestä voi lukea valitun korttinsa tulkinnan.


En nyt tietenkään tarkoita, etteikö näitä saisi tehdä, tai että ne olisivat turhia. Lueskelen itsekin joskus muiden laittamia korttitulkintoja, koska on mielenkiintoista nähdä miten muut tulkitsevat jonkun tietyn kortin symboliikan.


Tarkoitan, että vaikka kuinka tiedän näiden olevan laajalti levinneitä tapoja, tuntuu kuin mieleni olisi teflonia niiden suhteen. En jaksa kiinnostua niistä niin paljoa, että jaksaisin pitää yllä rutiinia niiden tekemiseen – vaikka molemmat ovatkin yleisesti käytettyjä somemarkkinointikeinoja tarot-tulkitsijoille. En, vaikka "nosta kortti päivässä ja analysoi" onkin yksi eniten näkemiäni neuvoja tarotin opiskelussa. Aivot = teflon = ei tartu.


Tälle on hyvin yksinkertainen syy: kontekstin puute.


Kortit elävät kuin tyhjiössä, ne eivät ole suhteessa muihin kortteihin, eivät teemoihin, eivät kakkoskohdan tapauksessa edes kehenkään henkilöön. Ne ovat liian yleisluontoisia, että aivoni saisi niistä kiinni. Yksinkertaisimmillaan nostat kortin, luet kirjasta sen selityksen, ja voila! Koko juttu lipsahtaa yhdestä silmästäni sisään ja toisesta korvasta ulos. Mihin jäimmekään? Aamukahvia?


Sen sijaan kun vedän kaksi korttia eteeni ja pistän pöytään keskenään, niin johan alkaa hyrrätä! Nyt meillä on asia A (tilanne, tavoite, ongelma jne) ja asia B jonkinlaisessa suhteessa siihen. Nyt elämä muodostuu mielenkiintoiseksi, koska sen lisäksi että katsotaan itse korttien merkityksiä, katsotaan niiden keskinäistä kemiaa.


1. Laitetaan kortit ristiin – ne ovat ristiriidassa keskenään.

Esimerkiksi: sen sijaan, että meillä olisi yksin Ylipapitar (mene intuitiolla) tai Hallitsija (mene logiikalla), meillä onkin molemmat. Jos Ylipapitar on ristissä ja Hallitsija alla, voi olla että tilanne vaatii logiikkaa mutta kysyjä haluaisi mennä mutulla – TAI toisinpäin, kysyjä on luonteeltaan looginen, mutta tilanne onkin syvästi intuitiivinen (ero selviää kysymyksenasettelusta! ks. edellinen postaus!). Tähän variaatio päivän kortista voisi olla esim. "Mitä minun kannattaa tehdä tänään, ja mikä puolestaan yrittää johtaa minua harhaan tästä tavoitteesta."


2. Laitetaan kortit vierekkäin – jatkumo yhdestä asiasta toiseen.

Kahdella kortilla kyseessä voi olla joko esim. mennyt -> nykyisyys tai nykyisyys -> tuleva (kolmella kortilla saadaan supertoimiva klassikko mennyt – nykyisyys – tuleva). Jos Hallitsija on vasemmalla ja Ylipapitar oikealla, on siirtymä loogisesta intuitioon. Jos kortit ovat toisinpäin, täytyy intuitiosta siirtyä perusteellisempaan ja loogisempaan ajatteluun. Tämä voisi olla myös esim. suunnitelmasta toteutukseen (suunnitelma täytyy tehdä logiikalla, mutta toteutuksessa mennä fiilispohjalta), tai muu abstraktimpi jatkumo.


3. Pidetään kortit vierekkäin – asian kaksi eri puolta.

Järki ja tunteet, pelot ja toiveet, todellisuus ja haluttu... vastapareille vain mielikuvitus on rajana.


Hyvin pienilläkin korttimäärillä pystyy luomaan kontekstia jaettuun pöytään – kaksi korttia riittää, kuten esimerkeistä näkee. Lisäksi tämä auttaa tulkitsemaan myös isompia monikorttisia pöytiä, sillä isokin pöytä on vain kasa pienempiä korttiyhdistelmiä, jotka ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa. Tällä harjoituksella saa myös haastetta harjoitteluun – miten lukea hyvät kortit haastavassa positiossa, tai haastavat kortit hyvässä? Miten tulkinta muuttuisi, jos vaihtaisit korttien paikkaa? Tarot-tulkinta on hyvin soljuva ja monipolvinen uoma, ei kasa kiveenhakattuja avainsanoja. Tuomalla kontekstin mukaan harjoitteluun jo alusta pitäen totut jo kättelyssä nimenomaan tulkitsemaan korttien merkityksiä ulkoaopettelun sijaan.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Kun aloin tekemään tulkintoja ammattimaisesti, sain useasti asiakkailtani hämmentävää palautetta. Yksi toisen jälkeen kiitteli minua siitä, kuinka hyödyllisiä ja konkreettisia tulkintani olivat. Hämme

Eräs hauska tapa yhdistellä tarot-kortteja ja numerologiaa, ja laskea itselleen tarot-horoskooppi. Aiheesta on kirjoittanut Mary Greer mm. kirjassa Archetypal Tarot (vanha versio joka minulla on, on n