Miksi en tykkää Manifestoinnista tai Vetovoiman laista (opettavainen tarina, joskin pitkä)

Seuraa rohkea tunnustus, istukaa ja vetäkää henkeä. Syvään.


Hei, olen Laeticia ja olen manifestointi-skeptikko.


Tavallaan itseänikin huvittaa se, että ottaen huomioon kuinka "hörhöjä" juttuja teen (jopa päivittäin) ja kuinka monia "ihmeellisiä sattumuksia" olen todistanut niin lähipiirissäni kuin omassakin elämässä, olen aika skeptinen monen jutun suhteen. Luokkaa "uskon kun näen". Ja "manifestointi" ja "Vetovoiman laki" ovat asioita, joihin suhtaudun ehkä aika ristiriitaisestikin, koska lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että liika manifestointiajattelu on joko turhaa, ellei jopa haitallista. Se on kuin sokeri – hyvä mauste monessa ruuassa, mutta liika on liikaa ja lopulta tulee vaan maha kipeäksi.


Puhutaan ensin siitä, mikä siinä jutussa toimii:

- Muutosta varten pitää ensin tietää minne haluaa mennä

- Jos ei pysty näkemään tai uskomaan haluttua lopputulosta, sitä on vaikea saavuttaakaan

- Ankkurointitekniikka: säännölliset muistutukset tavoitteesta


Manifestoinnissa usein puhutaan siitä, kuinka nähdään oma itse halutussa lopputuloksessa (esim. onnellinen parisuhde, rahakas työ, uusi koti). Tämä lopputulos kuvitellaan mahdollisimman elävästi, eikä pelkästään tulevaisuudessa joskus toteutuvana asiana, vaan asiana, joka on jo toteutunut. Ei siis haaveilla uudesta kodista vaan koitetaan tuntea itsensä istumassa unelmaolohuoneensa sohvalla , ja täyttää tämä visualisaatio mahdollisimman monilla yksityiskohdilla. Pointti on, että kun "energeettisesti" asetat itsesi oikealle aaltopituudelle, universumilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muokkautua sinun pystyttämäsi mallin mukaan. Tätä mielialaa voidaan sitten triggeröidä erilaisilla "ankkureilla", jotka palauttavat tuloksen (ei siis päämäärää vaan jo toteutunut saavutus) mieleen tasaisin väliajoin, oli se sitten kerran päivässä tai kerran tunnissa.


Tässä on kaksi käyttökelpoista pointtia:

1. Helpompi saavuttaa määränpää jos tietää mihin haluaa mennä, ja

2. Jos muistuttaa itseään määränpäästään säännöllisesti, suuntaa on helpompi pitää yllä tekemällä valintoja, jotka ohjaavat sinnepäin


Vetovoiman lailla ei kuitenkaan ole mitään yksinoikeutta näihin, vaan ne ovat aika perustavanlaatuisia coachaustyökaluja. Manifestointia tästä (mielestäni) tekee se, että kun sopiva mielentila on saavutettu, odotetaan Universumin alkavan taivuttaa itseään sinun tahtoosi. Ja tässä on pari ongelmaa. Mutta ensin kerron pienen tarinan siitä, miten minusta tuli tälllainen hirveä negailija asian suhteen!


Olipa nimittäin kerran Laeticia, joka oli SUPERSKEPTINEN kaiken self-help-kirjallisuuden suhteen. (Jep. Minä. Jossain Jumala nauraa hohottaen ja mahastaan kiinni pitäen.) Long story short, dippasin varvastani lampeen, totesin että "hei täällähän on myös kamaa joka toimii", opiskelin life coachiksi, onnistuin auttamaan paria muutakin henkilöä, ja olin ihan että maailman paras juttu JEE! Ja tutustuin erääseen life coachiin.


Tässä vaiheessa olin ehkä puolisen vuotta pyörittänyt Ärrää, olin läpikypsä hommaan ja halusin epätoivoisesti coachauksesta sivuduunin, jotta voisin ensin vähentää työtuntejani kiskalla ja sitten luopua yrityksestä. Sen lisäksi, että tämä henkilö oli erittäin mukava, ja hänellä oli fiksuja juttuja, hän oli itse onnistunut kuin ihmeen kaupalla mullistamaan oman taloudellisen ja työtilanteensa, ja samoin ainakin yksi hänen asiakkaistaan (myös erittäin mukava rouva). Seurasin häntä somessa ensin, testailin hänen metodejaan ja kaikki tuntui hyvältä. Epätoivo kuiskaili korvaan, että TÄSSÄ nyt varmasti olisi RATKAISU, kultainen avain, jolla pääsen pois ahdistavasta kiskaduunista. Kun hän niin miksen minäkin, ja olihan sitä rahaa jonkin verran säästössä – ja kun saan sivubisneksen pyörimään niin sillähän sitten maksan takaisin ne säästöt! Varma nakki! Koska olivathan muutkin saaneet tuloksia, ja nopeasti!


Nyt jos menisin takaisin keskustelemaan itseni kanssa tästä, huomauttaisin pari juttua:

1. Coachaus on kuin sijoittamista – ÄLÄ pistä siihen rahaa jota et voi hävitä. Jep, siitä voi olla hyötyä. Mutta voi myös olla että rahallinen hyöty seuraa vasta vuosien kuluttua. Tai ei koskaan. You never know. (Itse asiassa kannattaa suhtautua varauksella jokaiseen coachiin, joka vihjaa siihen, että kurssin/coachauksen hinnan voi nopeasti voittaa takaisin kasvaneena myyntinä! Just sayin'. Koska TAKEITA EI OLE. Nihkeä myyntitaktiikka.)

2. Tulokset eivät ole toistettavissa. On hyvä merkki, jos muilla asiakkailla voi todentaa menneen hyvin ja heidän saaneen apua. Se ei kuitenkaan tarkoita, että saat itse samanlaisen tuloksen. Ota aina huomiin oma lähtökohtasi ja mieti., mihin kannattaa realistisesti tähdätä.


Yksityiskohtiin menemättä, rahaa paloi enemmän kuin olisi suonut, ja loppujen lopuksi olin silti yhä edelleen kiskalla burnoutissa. Sokerihumala loppuu aikanaan ja siitä ei ole suunta kuin eteenpäin. Kokemus ei ollut täysin turha, ja coachaus sai minut eteenpäin tietyissä asioissa. Uskon yhä coachauksen hyödyllisyyteen muutosprosesseissa. Mutta "manifestointi" ja "maaginen ajattelu" ovat itse asiassa hyvin pieni osa siitä, miten muutokseen suhtaudun nykyään.


Tarinatuokio ohi, eli mitä ne ongelmat sitten ovat?


Ensinnäkin, muutos EI OLE HELPPOA. Manifestointiajattelu saa asian kuulostamaan helposti siltä, että kunhan ajatukset ovat kunnossa, loppu seuraa kuin itsestään. Vaikka tässä onkin totuuden siemen, eli esim. jos tiedät selkeästi mihin haluat alat huomaamaan asiaan liittyviä polkuja paikoissa missä et ennen niitä olisi ehkä nähnyt, en ainakaan itse ole vielä toistaiseksi onnistunut manifestoimaan mitään sohvalla löhöten ja Netflixiä katsoen. Joskus tässä kohtaa viitataan siihen, että en varmaan sitten ole saanut visualisoitua tavoitetta tarpeeksi selvästi, tai en "oikeasti" halua sitä "tarpeeksi". Tähän vastaisin itse, että sen lisäksi että kuulostaa hevon...kukulta, se on täysin hyödytön vastaus. Se ei nimittäin auta minua pääsemään lähemmäs tavoitettani, vaan ainoastaan leimaa minut surkeaksi kuvittelijaksi ja sivuuttaa ongelman.


Muutos ei myöskään tule välttämättä yhdessä yössä. Se on prosessi, jota usein pitää pitää yllä päivästä toiseen, viikosta toiseen. Jopa ihmeellisiltä tuntuneet "manifestoinnit" ovat aina vaatineet ylläpitotyötä ja sisua, ja jos odottaa kaiken sujuvan universumin siivittämänä kuin itsestään, voi hyväkin prosessi jäädä kesken ongelmien ilmaantuessa (ei varmaan ollutkaan tarkoitettu, että saavuttaisin asian X).


Toiseksi: Mahdollinen vs. Todennäköinen

Usein Vetovoiman laissa puhutaan siitä, kuinka "kaikki on mahdollista, vain mielikuvitus on rajana". Jep, lähden itsekin siitä, että lähtökohtaisesti ei kannata liikaa rajoittaa omia toiveitaan ja pyrkimyksiään. MUTTA. Kun lähdetään oikeasti hakemaan oikeasti muutosta elämään, mahdollisuuden sijaan kannattaa miettiä todennäköisyyttä. Vaikka periaatteessa olisi mahdollista, että minusta vielä joku päivä tulisi Suomen presidentti, on se erittäin epätodennäköistä. Miksikö? Ensinnäkin, en ole politiikassa enkä sinne halua. Toiseksi, tähän vaadittaisiin perustuslain muutos, joka vaikka onkin teoriassa mahdollinen, vaatisi melkoisen väännön ja on hyvin epätodennäköinen.


Sen sijaan siis, että mietitään onko joku asia mahdollisuuden rajoissa, kannattaakin miettiä mitä tarvitsee tehdä/tapahtua, jotta siitä tulisi todennäköinen.


Tämä myös antaa käytännön ulottuvuutta muutoksen tukemiseksi. Onko mahdollista, että minusta tulee lenkkeilijä, vaikka olen koko nuoruusikäni vihannut juoksemista? Ehdottomasti, vaikka koulussa identiteettiini kuuluikin vahvasti liikkatunnilla 1500m juoksun kävely ja se, etten yksinkertaisesti suostunut omistamaan lenkkareita (true story – suunnistin korkokengissä). Mikä sitten parantaa nyt todennäköisyyttäni lähteä lenkille esim. huomenna?

- Olen lenkkeillyt pari vuotta vuosia sitten

- Omistan hyvät lenkkarit, ne ovat eteisessä

- Olen kirjoittanut kalenteriini päivät jolloin lähden kävelylle/lenkille JA tiedän missä kohtaa päivää voin sen kaikista helpoimmin tehdä

- Huomenna saatan laittaa lenkkivaatteet päälle jo aikaisemmin, jotta siirtymä lenkille lähtöön olisi vieläkin helpompi

- Olen päättänyt aloittaa lenkkeilyn uudestaan, ja tunnen kuinka kehoni kaipaa sitä (päätös + nautinto)


Oleellisempi kysymys on siis miten tehdä tavoitellusta asiasta mahdollisimman todennäköinen, ja oletko valmis siihen, mitä se vaatii?


Koska kolmanneksi, muutos EI OLE HELPPOA!

Toistan itseäni? En, vaan jos ekan pointin taustalla oli itse muutosprosessin vaikeus (nykyhetkestä haluttuun), myöskään saavutetun uuden identiteetin (koska onnistunut muutos = uusi identiteetti, tästä toiste lisää!) ylläpitäminen ja jatkaminen ei sekään ole välttämättä kukkakedolla kävelyä. Liika manifestointiajattelu kulminoituu helposti tavoitteen saavuttamiseen (JES, uusi työpaikka! Pudotin 15kg! Seurustelukumppanini kosi minua!) – ja sen jälkeen homma loppuu kuin satukirjan "He elivät onnellisina elämänsä loppuun asti".


Mitä sitten tapahtuu? Miten saavutettua muutosta ylläpidetään? Miten opitaan uuteen rooliin ja kuinka käsitellä ihmisten vanhat tai muuttuneet odotukset siitä (kuka tahansa lapsen saanut tietää, kuinka yhtäkkiä ympäröivällä jengillä alkaa olla odotuksia SINUN vanhemmuudestasi. Sama juttu jos perustat yrityksen, yllättäen lähipiiristäsi kuoriutuu sadoittain nojatuoliyrittäjiä jotka tietävät mitä sinun pitäisi tehdä.)? Asian saavuttaminen on ohitsekiitävä hetki, ja jos kaikki huomio on ollut kiinni vain siinä (lapsen syntymä, hääpäivä ym) jää helposti ontto olo. Tässäkö se nyt oli? Muutos on niin paljon suurempi ja rikkaampi asia kuin pelkkä saavutettu etu tai asema.


Jos luit tänne asti, JEE! HUIMAA! Selkeästi minulla on Paljon Mielipiteitä muutoksista ja niiden tekemisestä. Tämä on tarot-blogi, ja kirjoitan jokin toinen päivä myös tarotin käytöstä muutosta tukevana työkaluna, mutta tänään tuli piiiiiiitkä muutosalustus, koska.... *rummunpärinää* se podcast josta olen puhunut ja varmaan 2 vuotta, on TULOSSA!


"Muutosta ilmassa" on keskustelullinen ja pohtiva podcast muutoksesta, elämänmuutoksista ja työkaluista sellaisten toteuttamiseen. Osittain monologia, osittain kuuntelijakysymysten läpikäyntiä (mitä haluat tietää? kysy sähköpostilla!), livecoachausta ja haastatteluja. Olen ihan SUPERINNOISSANI tästä ja toivon että sinä myös. Lisätiedot saat parhaiten (as always) liittymällä postituslistalleni, minä täällä koitan pysyä housuissani siihen asti, että pääsen lanseeraamaan tämän uuden mukulani!

7 views0 comments

Recent Posts

See All

Ajatuksenani oli kirjoittaa muutama kirjoitus aiheesta burnout ja tarot, mutta asiaa muutaman minuutin mietittyäni huomaan tässä pienen ironian – burnoutista kärsivän ei pitäisi hirveästi yrittää tehd