Kuinka valita ensimmäinen tarot-pakka?

Osa kaksi blogisarjassa "kuinka aloitta tarotin opiskelu". Tässä vaiheessa pitää varmaan kirjoittaa disclaimeri, että kaikki tässä kirjoitettu on minun mielipiteeni, saa olla erimieltä ja ostaa ihan minkä pakan haluaa, millä tavalla haluaa, tai olla ostamatta. Minulla on tietyt perustelut siihen mitä seuraavaksi sanon (kuten aina), ja aion myös kertoa miksi olen jotain mieltä asiasta. Myöskin, en saa provikoita Adlibrikseltä, mutta ajattelin sen linkkaamisen olevan kätevintä suomalaislukijoille. Toinen kauppa, mistä kannattaa EHDOTTOMASTI katsoa pakkoja on Tarotpuoti, mutta heillä ei tällä hetkellä ollut valikoimissa kaikkia käyttämiäni esimerkkejä. Heillä on kuitenkin loistava asiakaspalvelu ja tiedusteltaessa saattaisivat hyvinkin hankkia haluamasi pakan.


Seuraa suht pitkä postaus, joten asiaan!


Tarotin alkuun pääsee kunnolla vain, jos on tarot-pakka jolla harjoitella. Ja jollei omaa kavereita ja sukulaisia, joilta voi sen pakan pyytää esim. synttärilahjaksi, se pakka kannattaa ostaa ihan itse.


On olemassa laajalle levinnyt uskomus, että ensimmäinen tarot-pakka pitäisi saada lahjaksi, eikä sitä voi ostaa tai ... jotain tapahtuu? Se ei toimi?


En henkilökohtaisesti kannata tätä ajatusta. Ollenkaan.


On toki kiva jos pakan saa lahjaksi joltain, koska lahjoja on kiva saada ja se voi olla rahallisesti tarpeellista. Itse sain ekan pakan lahjaksi äidiltäni, kun olin sitä itse pyytänyt, mutta olinkin siinä vaiheessa vielä lapsi.


Tässä uskomuksessa on kuitenkin mahdollisesti useita haittapuolia:

- Tarotin opiskelun aloittaminen viivästyy, koska et saa ketään toimimaan harrastuksesi kummina.

- Joku ostaa pakan sinulle, mutta se on "väärä". Et tykkää kuvakielestä, se ei ole helppo aloituspakka, se ei vaan innosta harjoitteluun.

- Ilmeisesti ihmiset jopa VARASTAVAT tarot-pakkoja tästä syystä. Älä ole nilkki, älä varasta tarvikkeitasi.


Lisäksi oman kohtalonsa omiin käsiin ottaminen ja päätösten tekeminen on erittäin tarpeellinen taito elämässä, eikä sitä voi koskaan harjoitella liikaa. Eli siis, tarvitset tarot-pakan ja mikäli kukaan ei sitä sinulle osta se kannattaa hankkia suuremmitta mutkitta itse. Ne maksavat parinkympin luokkaa, eli jättisummista ei tarvitse olla kyse.


Seuraava tuhannen euron kysymys onkin se, MINKÄ pakan valitsee. Tarot-pakkoja on nimittäin PALJON. Hemmetin paljon. On runsaasti kuvitettuja, minimalistisia, inklusiivisia, vanhanaikaisia, moderneja, loppuunmyytyjä, kissakortteja, noitakortteja, goottikortteja, steampunk-kortteja, pakanallisempia kortteja ja neutraalimpia kortteja. Jos on helppo jumittaa miettiessä, mikä kirja olisi paras hankkia oppiakseen lukemaan kortteja, on vielä helpompaa jumittaa sen edessä, mitkä kortit valitsee.


Ennustaa voi loppupeleissä ihan millä tahansa. Työkalulla ei ole sen suhteen niin paljoa väliä, eli kyse ei ole siitä, etteikö jollain pakalla voisi saada hyviä tuloksia. Mutta, minun mielestäni ensimmäistä pakkaa valitessa kannattaa kiinnittää huomio pariin seikkaan:

1. Järjestelmään: RWS / Thoth / Marseille (selitän kohta!)

2. Kuvituksen yksityiskohtaisuuteen

3. Kuvituksen yleisfiilikseen


1. Perustyyppiset tarot-pakat noudattavat usein yhtä seuraavista järjestelmistä:

- Rider-Waite-Smith (RWS): tunnetuin ja levinnein tapa järjestää Iso Arcana, Pienen Arcanan kortit kuvitettu selkeillä kohtauksilla jotka heijastavat kortin merkitystä.

- Thoth: Aleister Crowleyn luoma tarot-pakka, jossa Isossa Arcanassa muutama eroavaisuus korttien järjestyksessä ja muuten hieman "oma fiiliksensä" ilmeisesti. Pieni Arcana myös kuvitettu kauttaaltaan kuten RWSssä.

- Marseille: Marseille-tarotin Iso Arcana noudattelee RWSää (tai itse asiassa asia on juuri toisinpäin, eli RWS seuraa Marseillea), mutta Pieni Arcana on "pelikorttimainen", eli se on kuvitettu (hovikortteja lukuunottamatta) pelkillä maansa symboleilla – aivan kuten normaalit pelikortit. On myös useita tarot-pakkoja, joita ei erikseen kutsuta "Marseille-tyyppisiksi" niiden nimessä, mutta niiden Pientä Arcanaa ei ole kuvitettu. Tämä kannattaa tarkistaa pakkaa valitessa!


Henk. koht. suosittelen aina suht perus RWS-pakkaa aloitukseen. Elämää helpottaa suuresti Pienen Arcanan korttien kuvitus, koska silloin merkityksille on visuaaliset vihjeet kortissa itsessään eikä kaikkea tarvitse osata ulkomuistista. Sen lisäksi RWS on järjestelmänä yleisempi kuin Thoth, joten kun haluat ostaa uusia pakkoja noudattavat ne todennäköisesti (huom ei aina!) ainakin jossain määrin samaa logiikkaa kuin vanha pakkasi. Näin uudet kortit on helpompi oppia ja uudet vivahteet syventävät aiemmin opittujen merkityksiä. Thoth on kuitenkin hyvä ja toimiva järjestelmä itsessään ja tiedän monien käyttävän sitä erittäin hyvin tuloksin. Jos sen kuvakieli siis vetää puoleensa niin valitse se ihmeessä!


2. Kuvituksen yksityiskohtaisuus vs. minimalistinen ote

Minä kannatan aloituspakaksi kortteja, joissa on mahdollisimman yksityiskohtainen ja symbolirikas kuvitus. Syy tälle on se, että kuvat toimivat muistin apuna tulkinnassa, varsinkin alkuaikoina. Jotkut pitävät minimalistisesta otteesta ja on muutamia pakkoja, joissa on minimalistinen kuvitus mutta kortin perussymboliikka silti hyvin säilytetty – eli jos haluaa visuaalista yksinkertaisuutta siihenkin on olemassa helpompia ja vaikeampia aloituspakkoja. Mutta. RWS-pakassa symboliikkaa on kaikessa aina hahmojen vaatteiden väristä lähtien, joten mitä kauemmas alkuperäisestä kuvasta mennään sitä enemmän merkityksiä saattaa pudota matkan varrella. Ja lähtökohtaisesti kaikki merkitykset jotka eivät ole kuvastettuna kortissa ovat merkityksiä jotka pitää muistaa ulkomuistista.


Jos merkityksiä on niin paljon, mitkä niistä ovat tulkinnan kannalta olennaisia? Siinä juuri on tulkinnan taito ja sitä saakin sitten viilata lopun elämäänsä.


3. Kuvituksen yleisfiilis...

Vasta noiden kahden jälkeen kannattaa alkaa miettiä yleisfiilistä, koska se on toisaalta tärkeä mutta toisaalta merkityksetön omalla tavallaan. Pakka, jonka kuvakieli klikkaa omaan persoonallisuuteen on hyvä, koska sen kanssa jaksaa säätää päivästä toiseen, vuodesta toiseen. Itseä puhutteleva kuvakieli on hyvä, koska siihen pääsee helpommin virittymään. Ja visuaalisesti mieluisaa pakkaa katselee mieluummin, huomaa siinä aina uusia puolia ja yksityiskohtia ja sen kanssa tekee mieli työskennellä.


Toisaalta opiskelun ja tehokkuuden kannalta sillä ei välttämättä ole lainkaan väliä. Mietitään vaikka musiikkia. Viulunsoiton aloittava henkilö ei aloita yleensäkään tähtisoittimella vaan "perusviululla". Vasta kokemuksen myötä saa laatusoittimesta irti sen tarjoamaa syvyyttä, alussa saa olla onnellinen kun saa sormensa osumaan oikeaan kieleen ja oikeaan kohtaan sitä. Siihen kelpaa mikä tahansa perussoitin. Alkuun tarvitsee sopivan instrumentin, ei täydellistä.


Siksipä JOS minulta kysyy millä tarot-pakalla kannattaa aloittaa, vastaan aina: perus RWS tai sen hyvin läheinen johdannainen.


RWS on siitä hyvä, että sen saa melkein jokaisesta nettikirjakaupasta tai tarot-kortteja myyvästä kaupasta, jos sellainen sattuu saatavilla olemaan. Se on esimerkkinä lähes kaikissa geneerisissä opaskirjoissa, myös suomenkielisissä. Hyvin suuri osa muistakin pakoista perustuu jollain tapaa sen symboliikkaan, eli kun sitä oppii lukemaan on helppoa oppia monta muutakin pakkaa, pienin sävyeroin toki.


Jos moni pakka pohjaa RWSään, mikä on "sen hyvin läheinen johdannainen"? Pakka, jonka kuvakieli on lähes sama kuin RWSn, mutta hyvin hyvin pienin visuaalisin eroin. Tällaisia ovat esim.

- The Radiant Rider Waite tarot

- The Golden Art Nouveau tarot

- The Modern Witch tarot

- The Robin Wood tarot


Kaksi ensimmäistä ovat käytännössä RWS-kortit mutta hieman erilaisella visuaalisella ilmeellä. Muitakin vastaavia saattaa olla, nämä löysin hyvin nopealla googletuksella, molemmat tilattavissa adlibriksen tai mahdollisesti tarotpuodin kautta.


Modern witch on puolestaan aika modernisoitu mutta silti noudattaa läheisesti RWSn teemoja ja kuvakieltä, Robin Wood on ilmeeltään hyvin "pakanamainen" mutta muuten seuraa RWSn teemoja. Robin Woodiin on myös olemassa oma hyvin yksityiskohtainen (sarjaa vaatteiden värien ja taustalle piirrettyjen kukkien symboliikka) englanninkielinen ohjekirja, mutta mikä tahansa perusopas joka käyttää RWSää esimerkkinään toimii hyvin näiden molempien pakkojen kanssa.


Loppukaneettina: Mikä tahansa pakka on parempi kuin ei pakkaa, mutta jos pääset valitsemaan niin hanki yksityiskohtainen RWS-pakka. Ja jos runsaudenpula ahdistaa, hanki perus RWS. Sillä pääsee helpoiten alkuun, ja pääset harjoittelemaan samalla kun etsit sitä ensimmäistä "täydellisen ihanaa" pakkaa.

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Ajatuksenani oli kirjoittaa muutama kirjoitus aiheesta burnout ja tarot, mutta asiaa muutaman minuutin mietittyäni huomaan tässä pienen ironian – burnoutista kärsivän ei pitäisi hirveästi yrittää tehd