Elementtien vastaavuustaulukko

Tästä kun oli juttua toissapäivän tarot-luennolla: Mitä tekemistä elementeillä (ilma/tuli/vesi/maa) on tarotin kanssa? Hyvinkin paljon.


Riippumatta siitä, mihin kortteja käyttää ja uskooko itse esim. magian olemassaoloon tai toimivuuteen, tarotin ja varsinkin pienen arcanan hahmottamista helpottaa hirveän paljon kun perehtyy edes päällisin puolin länsimaisen okkultismiperinteen elementtijakoon ja niiden ominaisuuksiin.


Kaikessa yksinkertaisuudessaan juttu menee näin:


Miekat vastaavat Ilman elementtiä

Sauvat vastaavat Tulen elementtiä

Maljat vastaavat Veden elementtiä

Lantit vastaavat Maan elementtiä


Jokaisella elementillä on oma assosiaatiokenttänsä, esimerkiksi seuraavasti:


Ilma: Kevät, valo, kirkkaus, asioiden alkaminen, ideat, ajatukset, mentaaliset prosessit, (kylmä) logiikka, analysointi

Tuli: Kesä, lämpö, intohimo ja tunteen palo, motivaatio, alkukipinä, toimeen tarttuminen

Vesi: Syksy, kosteus, ailahtelevaisuus, tunteet ja tunteellisuus, salaisuudet, luovuus, nostalgia, anteeksianto, muistot

Maa: Talvi, jämäkkyys ja kiinteys, pimeys, tasaisuus, jatkuvuus, työ ja raha, vauraus, oleminen ja aistit


Kun nämä yhdistetään tarotiin, saadaan kullekin pienen arcanan maalle oma "teemansa":


Miekat: ideat, ajatukset, alut. Ongelmat liittyvät usein ajatusten kaaokseen ja ylimiettimiseen.

Sauvat: Intohimot ja kiinnostuksen kohteet, käytännön tekeminen. Ongelmat liittyvät usein liikaan "kuumapäisyyteen".

Maljat: Tunne-elämä, luovat projektit, suhde meneeseen. Ongelmat liittyvät usein tunteiden tukahduttamiseen ja masennukseen.

Lantit: Käytännön työ, elinkeino ja raha. Ongelmat liittyvät usein käytännön selviytymiseen ja rahan/työn puutteeseen.


Tämä hyvin yksinkertaistettu malli kannattaa pitää mielessä kun tulkitsee esim. pienen arcanan kortteja. Yksityiskohdat tietenkin antavat lopullisen tulkinnan, mutta joskus kannattaa myös katsoa kuvaa kauemmasta perspektiivistä. Onko ongelman ytimessä esim. ristiriitä tunteen (maljat) ja logiikan (miekat) välillä? Vai tarvitseeko tilanne tasaisuutta ja jalat maassa -lähestymistapaa (lantit), mutta kysyjälle on luonteenomaisempaa reagoida nopeasti ja mutulla (sauvat)? Tällä tavalla hyvinkin nopeasti voi päästä ongelman ytimeen, ja sitten rakentaa yksityiskohtien perusteella tarkemman kuvan.


Elementtien vastaavuudesta voi löytää hyvinkin pitkiä taulukoita, joissa listataan kaikkea kristalleista väreihin, ja arkkienkeleistä yrtteihin. Jos asiaan haluaa paneutua tarkemmin matskua kyllä löytyy kun vaikka googlettaa "Elemental Correspondences". Myös esim. Tero Goldenhill käy näitä läpi tarotin kannalta uudessa tarot-kirjassaan. Katsokaa ja kokeilkaa, kertokaa sitten miten meni! :)


Mutta, kuten uutiskirjeen tilaajat tietävät, kommentoikaa blogin kautta, sillä sometaukoni on hyvässä pöhinässä enkä näe enkä kuule mitään Facen tai Instan puolelta. (Ja voi hyvin olla että rajaan ne olemattomiin pääsiäisen jälkeenkin.)

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Ajatuksenani oli kirjoittaa muutama kirjoitus aiheesta burnout ja tarot, mutta asiaa muutaman minuutin mietittyäni huomaan tässä pienen ironian – burnoutista kärsivän ei pitäisi hirveästi yrittää tehd